13 Aralık 2018
YUSUFELİ İNCELEME HEYETİ'NDEN BARAJ BÖLGELERİ GEZİSİ

11 Ekim 2018 176

25 kişilik Yusufeli İnceleme Heyeti, yerleşim yerleri Ilısu Barajı’yla nedeniyle taşınan Batman Hasankeyf ilçesi, Hasankeyf’e bağlı Ilısu Köyü ve Bitlis Tatvan gezisi yaptı.

Yusufeli Kaymakamı Eyüp Kaykaç, Yusufeli Belediye Başkanı Eyüp Aytekin, Yusufeli Belediyesi Meclis Üyeleri, Yusufeli Esnaf temsilcileri, Merkez Mahalle Muhtarları ve Yerel Basın'ın katıldığı inceleme gezisi Batman iliyle başladı.

İnceleme Heyeti’nin ilk durağı Hasankeyf

İnceleme gezisinin ilk günü Batman Vali Yardımcısı Mekan Çeviren'i ziyaretle başladı. Ardından, Hasankeyf'e geçen heyet burada Hasankeyf Belediye Başkanı Abdülvehhab Kusen'i ziyaret ederek; baraj ve yeni yerleşim çalışmaları hakkında bilgi aldı. Başkanlık binasındaki görüşmeye DSİ 16.Bölge Müdür Yardımcısı Yılmaz Avcu ile Çevre Şehircilik İl Müdürlüğü yetkilileri yanısıra Yüksel Proje sorumluları da iştirak etti.Buradaki görüşmelerin ardından Hasankeyf'i gezen heyet, vatandaşlarla sohbet edip; şikayet ve temennilerini dinledi.

Son olarak yeni Hasankeyf yerleşim alanına giderek; taşınan tarihi eserleri, yapılan konut tiplerini, alışveriş dükkanları ile sosyal ve turizm alanlarını yerinde gözlemleme imkanı bulan heyet, buradaki yetkililerden çalışmalar hakkında bilgi aldı.

Yusufeli İnceleme Heyeti Gezisinde 2.Gün

Yusufeli inceleme heyeti 2.gün de Ilısu Barajı bölgesini ve yeni yerleşim alanlarını gezdi.

Heyet, DSİ 16.Bölge Müdürü'nü ziyaret ettikten sonra, baraj bölgesinden yeni yerlerine taşınan vatandaşlarla biraya gelip; hem yaşanan süreç hem de yapılan konutlar hakkında bilgi aldı. Ilısu köyünde devlet eliyle iskan, Koçtepe köyünde ise fiziksel iskanla ve köylerin yerleşimi ile ilgili son durumlar gözlemlendi.

Baraj bölgesi ve yapılan yeni yerleşim alanlarını ziyarette DSİ 16. Bölge Müdürü Ali Naci Kösali ve Çevre Şehircilik İl Müdürlüğü yetkilileri de heyete eşlik etti.

10 Ekim Perşembe günü belediye toplantı salonunda Yusufeli Belediye Başkanı Eyüp AYTEKİN’in başkanlığında inceleme Heyetinin katılımıyla yapılan toplantı da “19-22 Eylül 2018 Tarihleri Arasında Yapılan Hasankeyf İnceleme Gezisi Sonuç Raporu” yayımlandı.

19-22 EYLÜL 2018 TARİHLERİ ARASINDA YAPILAN HASANKEYF İNCELEME GEZİSİ SONUÇ RAPORU

Ilısu Barajı dolayısı ile sular altında kalacak Hasankeyf ilçesi ve on dokuz köyün içinden geçtiği süreci gözlemlemenin bizim için öğretici olacağı düşüncesiyle bu geziyi planladık.

Bundan önce yaptığımız üç gezide olduğu gibi bu gezi içinde katılımcıların raporlarında öne çıkan düşünceleri Yusufeli kamuoyunun bilgisine arz ediyoruz.

1. Bu süreç sürekli izlenmelidir.  Talepler konusunda birlik beraberlik korunmalıdır.
  2. Devlet-Yerel yönetim- Halk diyalogu korunmalıdır.
  3. Sürecin esnek bir süreç olduğu (yapılan uygulamaların zaman içerisinde vatandaş lehine iyileştirildiği ve iyileştirilebileceği) mutlaka göz önünde bulundurulmalıdır.
  4. Konut ve işyeri maliyetlerinin mevzuat değişikliği yapılarak şimdiden belirlenmelidir.
  5. “Eşleştirme Komisyonu” benzeri bir komisyonun kurulması için çalışmalar yapılmalıdır. Dükkân ve Konut dağıtımı, şerefiye, komşu seçme gibi sorunları bu komisyon çözmelidir.
  6. Arsa bedelleri için yerelinde içinde yer alacağı “değerleme” komisyonu kurulmalıdır. Yatırımcı tutmak için vatandaşların/yatırımcıların arsa talepleri karşılanmalıdır.
  7. Gelir İyileştirici Çalışmalar için mutlaka bir koordinasyon birimi oluşturulmalıdır. (DSİ bu konuda daha etkin olmalıdır.)
  8. İlçenin geleceği için mutlaka yeni ilçe, kimlikli şehir olmalıdır. “TURİZİM KENTİ” temasına uygun tesis ve düzenlemeler yapılmalı, yatırım ve projeler desteklenmelidir. Binalar tek tip olmamalıdır. Yöresel ama Modern binalar olmalıdır.
  9. İmar planında kamu yapıları, konutlar, ticaret noktaları, sosyal alanlar arasında oluşturulacak örüntüler; sosyal yapı, toplumsal değer ve insanların rahat ve çağdaş kullanılabilirlik şartlarına uygun olmalıdır. AVC (cadde üstü aliş veriş) olmalıdır. Esnaf için özel çarşı  yapılabilir.
  10. Köylerin devlet eliyle iskanla mutlaka yapılmaları sağlanmalıdır.
  11. Mezarlar DSİ tarafından taşınmalıdır.
  12. Yapı adalarının / mahalle kültürü oluşturacak ortak sosyal alanları olmalıdır.
  13. Taşınma suresince esnaf desteklenmelidir. (İş kur üzerinden bütün esnafa maaş bağlanabilir.)
  14. Mevcut binalarda balkonlar,  pencereler, mutfak küçük. Bunlardaki eksikler giderilmeli ve 4+1 konut talepleri mutlaka yerine getirilmelidir.
  15. Yeni yerleşim yerinde bölgeler arası ulaşım kısa ve kesintisiz olmalıdır.
  16. Esnaf odaları ve Birlikleri için alanlar oluşturulmalıdır. ( Taksi durağı, Kamyon ve Minibüs parkları, Odaları- büroları vb.)
  17. Trafiğe kapalı bir cadde planlanmalıdır.
  18. Barajda balıkçılık geliştirilmeli, baraj kıyısında sosyal donatılar olmalıdır.
  19.  Sosyal alan olarak yaşlılar konuk evi inşa edilmelidir.
  20. Baraj rezervuar alanı etrafında tarımsal alanlar oluşturulmalıdır.
  21. Mezarlık sorunu bir an evvel çözülmelidir.
  22. İlçenin gelişimi için Yusufeli Meslek Yüksekokulunun geliştirilerek büyütülmesi gerekir.
  23. Kamulaştırma işlemlerine devam edilmesi, mevcut kamulaştırma rakamlarının iyileştirilmesi ve iş yeri ile konut fiyatlarının ayrı ayrı değerlendirilmesi gerekir.
  24. Yeni yerleşim yerinde yapılan üst yapıların, projelerine uygun ve denetimler daha sıkı yapılarak kontrolü sağlanmalıdır.

19-22 Eylül 2018 tarihleri arasında yapılan Hasankeyf inceleme gezisi katılımcıları.

GEZİYE KATILANLAR

İbrahim ALKAN

Ak Parti Yerel Yönetim Başkanı

Mehmet EĞİLMEZ

Esnaf Kefalet Kooperatif Bşk.

Mehmet BÜLENT ÖZDEMİROĞLU

Esnaf Odası Başkanı

Fevzi POLAT

Şoförler Odası Başkanı

Nusret DURUR

Basın

Yüksel YILDIRIM

Muhtar

Selçuk GÜNGÖR

Muhtar

Aykut YILMAZ

Ak Parti Gençlik Kolları Bşk.

Cengiz FURAT

Ahmet KAPLAN