06 Nisan 2020
YUSUFELİ GENÇLİĞİ ONBİNLERLE BİRLİKTE SARIKAMIŞ İÇİN YÜRÜDÜ

06 Ocak 2020 445

Sarıkamış Harekatı’nın 105. yılı anma etkinlikleri kapsamında  'Gençlik şühedanın izinde yürüyor' sloganıyla 200 öğrencinin bulunduğu kafile, 3 otobüs ve 6 minibüsle sabah 06.00’da ilçeden hareket etti. Düzenlenen yürüyüşe, Yusufeli Belediyesi Gençlik Meclisi organizasyonunda birçok öğrenci katıldı.

Yusufeli Belediyesi Gençlik Meclisi’nin organizasyonuyla yapılan 200 kişinin bulunduğu kafile 3 otobüs ve 6 minibüsle sabah 06.00’da ilçeden hareket etti. Düzenlenen yürüyüşe, Yusufeli Belediyesi Gençlik Meclisi organizasyonunda birçok öğrenci katıldı. 2019 yılında kurulan Yusufeli Belediyesi Gençlik Meclisi Başkan Ramazan Çakal Başkanlığında ilk kalabalık gençlik organizasyonunu gerçekleştirmiş oldu.

Türkiye'nin dört bir yanından gelen, her yaştan yaklaşık 20 bin kişi, şehitleri anmak için Sarıkamış'ın Kızılçubuk köyünde buluştu. 'Gençlik şühedanın izinde yürüyor' sloganıyla düzenlenen yürüyüşe; Gençlik ve Spor Bakanı Mehmet Muharrem Kasapoğlu, Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli, valiler, milletvekilleri, il ve ilçe belediye başkanları, bölge komutanları, askerler, polisler, izciler, sivil toplum kuruluşlarının temsilcileri ve öğrenciler katıldı.

Kızılçubuk Zirve alanından Kars müftüsünün Kur'an tilavetiyle başlayan yürüyüş, saygı duruşu, İstiklal Marşı'nın okunması, Kur'an tilaveti ile çelenk sunumunun ardından Tugay Komutanlığı tarafından verilen harekat brifingiyle devam etti. Anma programı, Solotürk ve Çelik Kanatlar helikopter ekibi gösterisi ile son buldu.

Türkiye Şehitleriyle Yürüyor" anma yürüyüşü gerçekleştirilecek. Kızılçubuk Zirve alanından Kars müftüsünün Kur'an tilavetiyle başlayacak yürüyüş, Ay Yıldız Tören Alanı'nda son bulacak. Saygı duruşu, İstiklal Marşı'nın okunması, Kur'an tilaveti ile çelenk konulmasının ardından Tugay Komutanlığı tarafından bir de harekat brifingi verilecek. Anma programı, Solotürk ve Çelik Kanatlar helikopter ekibi gösterisi ile son buldu.

Gençlik Meclis Başkanı ve Kafile Başkanı Ramazan Çakal, "Güzel bir organizasyonu arkadaşlarımızla bilikte tamamlamış bulunuyoruz. Sarıkamı'ta şehit düşmüş ataların torunları olarka o coğrafyayı genç kardeşlerimizle birlikte solumak bizim için çok önemliydi. katkı veren  ve katılan herkese teşekkür ediyorum."dedi.

Sarıkamış Şehitleri

Yıl 1914…Yer Sarıkamış…

Sarıkamış‘ta 60 bini donarak olmak üzere 78 bin şehit vermiştik.

1914 yılının 15-22 Aralık tarihleri arasında, Sarıkamış yakınındaki Allahuekber dağlarında, Kars’ı Ruslardan geri almak için harekata katılan 60 bin asker donarak öldü.

Başkumandan vekili Enver Paşa büyük bir güçle, Rusları hiç beklemedikleri bir yerden, Allahüekber dağlarından aşarak vurmayı ve Kars‘ı yeniden vatan topraklarına katmayı hedeflemişti.

Allahuekber dağlarının yer yer 2-3 bin rakımlı geçitlerinde ısı sıfırın altında 30 dereceye kadar düşüyordu. Türk askerlerinin büyük bölümü ise çölden gelmişti ve üzerlerinde yazlık üniformalar vardı.

Sarıkamış’ta dondurucu soğuk altında askerlerimizin durumunu Kurmay Subay Şerif Bey “Sarıkamış” adlı kitabında şöyle anlatıyor:

“Yol kenarında karların içinde çömelmiş bir asker, bir yığın karı kollarıyla kucaklamış, titreyerek, feryat ederek dişleriyle kemiriyordu. Kaldırıp yola sevketmek istedim. Beni hiç görmedi. zavallı çıldırmıştı. Bu suretle şu lanetli buzullar içinde biz belki on bin kişiden fazla insanı bir günde karların altına bıraktık ve geçtik”.

Rus Kafkas Ordusu Kurmay Başkan Vekili Dük Aleksandroviç Pietroviç Sarıkamış’ta gördüklerine anılarında şöyle yer vermiş:

“İlk sırada diz çökmüş 9 kahraman. Mavzerleriyle nişan almışlar, tetiğe asılmak üzereler ama asılamamışlar… İkinci sırada cephane taşıyanlar var, sandıkları bir avuçlamışlar ki, kainattan hırslarını almak istiyor gibiler. Öylesine kaskatı kesilmişler… Ve sağ başta Binbaşı Nihat. Dimdik ayakta, başı açık, saçları beyaza boyanmış, gözleri karşıda…Allahuekber dağlarındaki son Türk müfrezesini teslim alamadım. Bizden çok evvel, Allah’larına teslim olmuşlardı.”

Allahuekber dağları, 37 bin şehit verilerek aşıldı ve Sarıkamış kuşatıldı. Sarıkamış kuşatma harekatı aşırı soğuk ve açlık yüzünden, hedef ele geçirilemeden, 5 Ocak 1915’de sona erdi.

Osmanlı Ordusu bu dağlarda, 60 bini donma sonucu tam 78 bin şehit verdi. Rus birlikleri de bu savaşlarda 32 bin askerini kaybetti.