23 Eylül 2019
YUSUFELİ BELEDİYESİ’NDEN VATANDAŞLARA AŞURE İKRAMI

06 Eylül 2019 124

Yusufeli Belediyesi tarafından geleneksel hale getirilen aşure dağıtımı bu yıl da devam etti.

Yusufeli Belediyesi Muharrem ayı vesilesi ile geleneksel hale getirdiği aşure ikramına bu yılda devam etti. Cuma namazı sonrası belediye binası önünde kurulan stantta vatandaşlara aşure dağıtan Başkan Aytekin, “ Bu yılda lezzet ve bereketiyle gelen Muharrem ayının güzelliklerini vatandaşlarımızla birlikte yaşıyoruz. Geleneksel hale getirdiğimiz aşure ikramımız bu yılda devam ediyor. Tüm vatandaşlarımızın Muharrem Ayı'nı ve Aşure Gününü kutluyor, hayırlara vesile olmasını diliyorum.” dedi.

Yusufeli Belediyesi tarafından organize edilen aşure etkinliği 07.cumartesi günü sanayi bölgesiyle devam edecek.

Aşure Günü

Aşure günü Hicri takvime göre hicri yılın ilk ayı olan Muharrem ayının onuncu günüdür. Hüseyin ibn Ali ve beraberindeki 72 Müslüman da hicri 61. senesinin Muharrem ayının onuncu gününde (10 Aralık 680) öldürüldükleri için o güne “Aşure Günü“ denilmiştir.

Aşure gününde meydana geldiği rivayet edilen pek çok olay söz konusudur. Bunlar Nuh peygamberin gemisinin tufandan kurtulması, Yunus peygamberin bir balığın karnından çıkması, İbrahim peygamberin ateşte yanmaması, Yakub peygamberin oğlu Yusuf peygambere kavuşması, Eyüb peygamberin hastalıklarının geçip iyileşmesi, Musa peygamberin Kızıldeniz’den geçip İsrailoğulları’nı Firavun’dan kurtarması, İsa peygamberin doğumu ve öldürülmekten kurtarılması,.

Bu mucizeler kutsal kitap Kuran’da yer almasa da İslam kültüründe de yer almaktadır.

Aşure tatlısı dini bir inanıştan temelini almaktadır. Aşure Çorbası da denen bu tatlı inanışa göre Nuh peygamberin tufandan sonra geminin erzak dolabında kalan yiyecekleri karıştırarak yaptığı bir tatlıdır.

İçinde pek çok farklı malzemenin kullanıldığı ve gelenek olan aşure hala Aşure Günü’nde yapılır ve komşulara dağıtılır.

Aşure geleneksel ve malzemelere göre pek çok tarifi mevcut olan bir tatlıdır. Herkesin damak zevkine uygun olarak pişirdiği bu tatlının hem enerji hem de besin değeri yüksektir.

Diyabet sorunu yaşayan kişilerin tüketimine dikkat etmesi gereken bir tatlı, olan aşurede baklagiller, kuru meyveler ve tahıllar bulunur.