18 Ekim 2017
YUSUFELİ BELEDİYESİ’NDEN AŞURE İKRAMI

02 Ekim 2017 67

Yusufeli Belediyesi Muharrem ayı vesilesi ile cuma namazı sonrası vatandaşlara aşure dağıttı.

Yusufeli Belediyesi tarafından geleneksel hale getirilen aşure dağıtımı bu yıl da devam etti. Belediye binası önünde kurulan stanttaki aşure ikramına ilçe halkı büyük ilgi gösterdi.Vatandaşlara kendi elleriyle aşure dağıtan ve birlik, beraberlik mesajları veren Başkan Aytekin, “ Lezzetiyle gelen Muharrem ayının güzelliklerini bir arada yaşayabilmek için her yıl olduğu gibi bu yılda vatandaşlarımıza aşure ikramında bulunuyoruz. Tüm vatandaşlarımızın Muharrem Ayı'nı ve Aşure Gününü kutluyor, hayırlara vesile olmasını diliyorum.” dedi.

Yusufeli Belediyesi tarafından organize edilen aşure etkinliği cumartesi günü sanayi bölgesiyle devam etti.

Aşure Günü

Aşure günü Hicri takvime göre hicri yılın ilk ayı olan Muharrem ayının onuncu günüdür. Hüseyin ibn Ali ve beraberindeki 72 Müslüman da hicri 61. senesinin Muharrem ayının onuncu gününde (10 Aralık 680) öldürüldükleri için o güne “Aşure Günü“ denilmiştir.

Aşure gününde meydana geldiği rivayet edilen pek çok olay söz konusudur. Bunlar Nuh peygamberin gemisinin tufandan kurtulması, Yunus peygamberin bir balığın karnından çıkması, İbrahim peygamberin ateşte yanmaması, Yakub peygamberin oğlu Yusuf peygambere kavuşması, Eyüb peygamberin hastalıklarının geçip iyileşmesi, Musa peygamberin Kızıldeniz’den geçip İsrailoğulları’nı Firavun’dan kurtarması, İsa peygamberin doğumu ve öldürülmekten kurtarılması,.

Bu mucizeler kutsal kitap Kuran’da yer almasa da İslam kültüründe de yer almaktadır.

Aşure tatlısı dini bir inanıştan temelini almaktadır. Aşure Çorbası da denen bu tatlı inanışa göre Nuh peygamberin tufandan sonra geminin erzak dolabında kalan yiyecekleri karıştırarak yaptığı bir tatlıdır.

İçinde pek çok farklı malzemenin kullanıldığı ve gelenek olan aşure hala Aşure Günü’nde yapılır ve komşulara dağıtılır.

Aşure geleneksel ve malzemelere göre pek çok tarifi mevcut olan bir tatlıdır. Herkesin damak zevkine uygun olarak pişirdiği bu tatlının hem enerji hem de besin değeri yüksektir.

Diyabet sorunu yaşayan kişilerin tüketimine dikkat etmesi gereken bir tatlı, olan aşurede baklagiller, kuru meyveler ve tahıllar bulunur.