06 Ağustos 2020
YUSUFELİ BELEDİYESİ KURBAN SATIŞ VE KESİM YERLERİ’Nİ BELİRLEDİ

YUSUFELİ BELEDİYESİ KURBAN SATIŞ VE KESİM YERLERİ’Nİ BELİRLEDİ

24 Temmuz 2020 109

Yusufeli Belediyesi, yaklaşan Kurban Bayramı dolayısıyla vatandaşların satış yapacağı ve kurban keseceği alanları belirledi. 

Belediye Meclisinin almış olduğu karar doğrultusunda sanayi bölgesinde bulunan Belediye İtfaiye Binası karşısındaki alan, büyükbaş ve küçükbaş kurbanlık satışları için hazır hale getirildi.  Kurbanlık kesim yeri olarak ise, Belediye mezbahasının olmasına karar verildi.

Yusufeli Belediyesi, kurban pazar yerinin aydınlatılması, su ihtiyacı, satıcılar ve ziyaretçiler için de dinlenme alanı oluşturdu. Ayrıca alıcı ile satıcı arasında oluşabilecek ihtilafların önüne geçmek için canlı hayvanın tartılabileceği kantar düzeneği kuruldu. Belediye encümeni kararıyla bu yıl ki işgaliye ücreti 125 TL olarak belirlendi. Kurbanlık satış yerini Yusufeli Belediyesi Zabıta Ekipleri her gün denetleyerek hem Covid-19 virüsüne karşı önlem alacak hem de hayvanların sağlık durumları ve belgelerini Veteriner Hekim nezaretinde kontrol edecek.

Kurbanlarını Yusufeli Belediyesi Mezbahanesi’nde kestirmek isteyen vatandaşlarımız Yusufeli Belediyesi Veteriner İşleri Müdürlüğü’nden randevu almaları  gerekmektedir. Kurban kesim ücretleri büyükbaş hayvanlarda kesim 450 TL, parçalama 120 TL,  küçükbaş hayvanlarda ise 100 TL olarak belirlendi. 

Kurban Bayramı'nda alınacak önlemler ve yapılacak işlemler için Yusufeli Belediyesi Veteriner İşleri Müdürlüğü bir mesaj yayımladı.

Değerli hemşerilerimiz;

2020 yılı başı itibari ile ortaya çıkan Covid-19 salgını nedeni ile insan hareketlerinin arttığı Kurban Bayramı döneminde; gerek kurbanlık satış yerlerinde, gerekse kurbanlık kesim yerlerinde uygulanan sağlık koruma tedbirlerine mutlaka uyulmalı. Bu alanlar kalabalık gruplar halinde ziyaret edilmemeli. İşimizi en kısa zamanda bitirip alandan ayrılmalı. Girişlerde konulan dezenfektan istasyonlarında ellerimiz dezenfekte edilmeli. Mutlaka maske takılmalı ve diğer ziyaretçiler ile aramızda 3-4 adım mesafe olmasına dikkat edilmeli.

Görevli ekiplerimiz halkımızı bilgilendirecek olup kurbanlık satış yeri günlük düzenli olarak yine ekiplerimiz tarafından dezenfekte edilecek.  Karşılaşılacak sorun ve ihbarlar için doğrudan görevli ekiplerimize ulaşılabileceği gibi 0466 811 20 09 ve 0538 930 08 18 ( Whatsapp İhbar Hattı ) no’lu telefon numaralarından bizlere ulaşabilirsiniz.

 

KURBAN BAYRAMI VE KURBANLIK HAYVAN SEÇİMİ

Kurban, sosyal boyutu ağır basan dini bir olgudur. Ancak, Kurban Bayramında pazarlanan ve kesilen hayvanlar, hastalıkların yayılması ve halk sağlığı açısından önemli bir risk oluşturmaktadır. Kurban Bayramında, halkımız kurban vazifesini sağlıklı bir şekilde yerine getirerek, dini vecibelerini ifa etmenin huzurunu yaşamak istemektedirler. Ancak, artık az da olsa her yıl Kurban Bayramı öncesi ve sonrasında yaşanan olaylar ve basında yer alan haberlerle kurban kesen insanlar bu görevlerini layıkıyla yerine getirmenin huzurunu yaşayamamaktadırlar. 

Kurban Bayramında, kesin sayı bilinememekle birlikte, yaklaşık olarak 1 milyon büyük baş ve 2.5 milyon küçükbaş hayvanın nakli ve kesimi yapılmaktadır. Bu miktar, ülkemizde yıllık olarak kesilen hayvan miktarının % 25-30’una tekabül etmektedir. Bu kadar büyük sayıda hayvanın bu kadar kısa sürede nakledilmesi ve kesilmesi, gerekli tedbirler alınmadığı ve gerekli alt yapı oluşturulmadığı takdirde, insan sağlığı, hayvan sağlığı ve çevre ile ilgili sorunları da beraberinde getirmektedir. Bunun yanında, kullanılamayan hayvansal yan ürünler nedeniyle büyük ekonomik kayıplar oluşmaktadır. Özellikle, Veteriner Hekim kontrolü dışında yetiştirilen, sevki yapılan, satışa sunulan ve kesilen hayvanlar, bulaşıcı ve salgın hayvan hastalıklarının yayılma riskini arttırmakta ve bu hayvanlardan elde edilen etler insan sağlığı açısından önemli bir risk oluşturmaktadır. 

Türkiye bulaşıcı hayvan hastalıkları açısından riskli bir bölgede bulunmaktadır. Dolayısıyla Türkiye'ye sınırı bulunan ülkelerde de bulaşıcı hayvan hastalıklarının çok fazla olduğu ve kaçak hayvancılık sebebiyle bunların zaman zaman ülkemize taşındığı bilinmektedir. Bulaşıcı hastalıkların yayılmasını önlemek için sağlık raporu, küpesi ve pasaportu bulunmayan hayvanların sevkine izin verilmemektedir. Hayvanlardan insanlar bulaşabilen 200 den fazla zoonoz karakterli hastalık bulunmaktadır. Hayvanlardan insanlara geçen bu hastalıkların özellikle kurban bayramlarında görülme sıklığı yaklaşık %30 oranında artmaktadır. Türkiye ve pek çok komşu ülkede Bruselloz, tüberküloz, şarbon, Kist hidatik, Sistiserkoz, gibi hastalıklar günümüzde hala görülmekte olup önemli bir halk sağlığı sorunu oluşturmaya devam etmektedirler. Bilindiği gibi insanlarda görülen hastalıkların % 61’ den fazlası hayvansal kökenlidir. Bunun yanında, insan sağlığı açısından gıdaların ortaya koyduğu riskin % 90’ı hayvansal kökenli gıdalardan kaynaklanmaktadır. Bu nedenle, hayvan ve hayvansal ürünlerden gelebilecek bu tehlikelerin azaltılması veya ortadan kaldırılması için öncelikle hastalıkların hayvanlarda kontrol altına alınması gerekir.

 

İYİ BİR KURBAN İÇİN YAPILMASI GEREKENLER 

İyi bir kurban, ideal bir kurbanlık seçimiyle başlar. Bu seçim ya işletmelerde ya da yerel yönetimler tarafından oluşturulan ve denetime tabi pazarlardan olmalıdır. Daha sonra sağlık ve çevre şartlarına riayet edilecek şekilde bakım ve muhafaza edilerek kurban günü beklenmelidir. Kesim için özel kesim yerleri veya yerel yönetimlerce oluşturulan alanlar tercih edilmelidir. Hijyenik bir ortamda, hayvana eziyet edilmeden ehil insanlar tarafından kurban kesimi gerçekleştirilmelidir. Kurban kesimi sonrasında da yine çevre temizliğine dikkat etmeli, hayvanın etini, sakatatını ve derisi ziyan edilmeden hepsini kullanmalıdır. Ayrıca kesim yapıldıktan sonra kulak küpeleri atılmamalı ve bunlar il ve ilçe tarım müdürlüklerine teslim edilmelidir. Belediyemiz kesim yerinde kesimi yapılacak kurbanlık hayvanların küpeleri hayvanın üzerinde olmalı, dişi hayvanlar damızlık değerini kaybetmiş olmalı ve bu durum Veteriner Hekim raporu ile belgelendirilmeli. Sevk edilen kurbanlık hayvan ile ilgili belge, Veteriner Sağlık Raporu ve pasaportlar kurban sahipleri tarafından kesim aşamasında görevlilere teslim edilmeli.

KURBANLIK HAYVAN SEÇİMİNDE DİKKAT EDİLECEK HUSUSLAR

 

Veteriner Sağlık Raporu olmayan,

Küpesiz ve Büyükbaş Hayvan Kimlik Kartı (Pasaport) bulunmayan,

Çok zayıf olan,

Gebe olan,

Yeni doğum yapmış olan,

Yüksek ateşi olan,

Çok genç ve etleri olgunlaşmamış olan,

Kılları karışık ve mat halde olan,

Bakışları ve dış görünümü canlı olmayan, Salya ve gözde akıntısı bulunan,

Pis kokulu ishali olan,

Öksürük, nefes darlığı, pis kokulu burun akıntısı olan,

Çevreye karşı aşırı tepkili veya çok duyarsız olan,

Yara, şişlik ve memede kötü kokulu akıntısı olan,

Cinsiyet organlarında kötü kokulu akıntısı olan, hayvanların satın alınmaması gerekmektedir.

Kurban Bayramının tüm hemşerilerimize ve İslam âlemine hayırlı olmasını diler, Kurban ibadetlerinin Allah katında kabul ve makbul olmasını dileriz.

Mehmet AKILLI

Yusufeli Belediyesi Veteriner İşleri Müdürü

 


Rehber