23 Eylül 2019
Yusufeli Barajı ve HES Projesi İnşaatıyla ilgili Cumhurbaşkanlığı Kararnamesi

25 Ağustos 2019 214

Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan 24 Ağustos 2019 tarihli Yusufeli ziyaretinde Yusufeli Barajı ve HES Projesi İnşaatıyla ilgili Cumhurbaşkanlığı kararnamesinin müjdesini Yusufelilere verdi.

Yusufeli Barajı ve HES Projesi İnşaatı nedeniyle bulundukları yerleşim yerlerinden kaldırılmaları zorunlu bulunanların yeni yerleşim alanına nakilleri ve esaslarda değişiklik yapılmasına dair Cumhurbaşkanlığı Kararnamesi Resmi Gazete'de yayımlandı.

Yusufeli Barajı ve HES Projesi İnşaatıyla ilgili Cumhurbaşkanlığı kararnamesi Yusufeli Barajı ve HES Projesi inşaatı nedeniyle bulundukları yerleşim yerlerinden kaldırılmaları zorunlu bulunup iskan duyurusuna müracaat eden ailelerden konutu kamulaştırılanlar için ikamet şartı aranmayacak.

Karar ile 2015 tarihli Bakanlar Kurulu Kararı'nda yer alan "Kamulaştırma sahasında taşınmazı bulunanların devlet eliyle iskan edilebilmeleri için 1000 lira peşinat bedelini Devlet Su İşleri Genel Müdürlüğünün bütçesine gelir kaydedilmek üzere DSİ’nin bildireceği hesaba yatırmaları ve bu kararın yayımı tarihi itibarıyla mevcut yerleşim biriminde ikamet ettiklerini belgelemeleri gerekmektedir" maddesine "Ancak yapılan iskan duyurusuna müracaat eden ailelerden konutu kamulaştırılanlar için ikamet şartı aranmaz." ifadesi eklendi.

Ayrıca değişiklikle, 11 Eylül 2014 tarihinden önceki 3 yıl içerisinde kamulaştırma sahasında ticari vergi kaydı olan iş yerinin öncelikle mülk sahibine (maliklerin birden fazla olması durumunda tamamının istemesi halinde); yeterli nitelik ve sayıda olması durumunda 11 Eylül 2014'ten geriye doğru olmak üzere kamulaştırma sahasında en az 3 yıl öncesinden beri ticari vergi kaydı olan kiracılara, yeni yerleşim yerinde yapılacak ticaret merkezinde, mevcut kapalı alandaki ticari faaliyetine uygun nitelikte ve ticaret merkezinin işletme bütünlüğünü bozmayacak şekilde, hak sahibi olmaları şartıyla yeni iş yeri, borçlandırılarak verilebilecek.

Yusufeli Belediye Başkanı Eyüp Aytekin, “Yusufeli Barajı ve HES Projesi İnşaatıyla ilgili Cumhurbaşkanlığı kararnamesi ilçemize, milletimize hayırlı olmasını diliyor, bu süreçte bize desteğini esirgemeyen Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan’a, Cumhurbaşkanı Baş Danışmanı İsrafil Kışla’ya ve Artvin Milletvekilimiz Erkan Balta’ya Çevre ve Şehircilik Bakanımıza ve özellikle Yapı işleri Genel müdürümüz ve çalışanlarına DSİ nin ilgili bürokratlarına teşekkür ederim. Bu kararname 200 un üzerinde aileyi Devlet Eliyle iskana hak sahibi yapacak.Bunların içinde seksen civarında dükkana hak sahibi olan esnaf kardeşlerimiz de var. Yusufeline kazandırmaya devam edeceğiz.” dedi