08 Nisan 2020
YUSUFELİ AKADEMİ

04 Şubat 2020 424

Yusufeli Belediyesi, Ensar Vakfı ve TÜGVA’nın ortaklaşa düzenlediği   ve yaklaşık 3 yıldır devam eden Yusufeli Akademi Sohbetleri devam ediyor.

Bu yıl kırkıncısını düzenlenen Yusufeli Akademi Sohbetleri’nin konuğu, ilçemizin yetiştirdiği ve ülkemizin önde gelen tarihçilerinden biri olan Prof. Dr. Muammer Demirel oldu. 3 Şubat Pazartesi günü Yusufeli Belediyesi Kadın Sanat ve Kültürevi’nde yapılan sohbette Yusufeli Tarihi ve Yusuf İzzettin Efendi’ konularının sunumunu Demirel yaptı. Yaklaşık iki saat süren programa ise ilgi yoğundu.

Yusufeli tarihin konuşulduğu programda Demirel, Yusufeli kültürü ve coğrafyasının özellikleri, bu coğrafyada yaşanan göçler, köy isimleri ve ilçe isminin arka planı, bu coğrafyada tarihsel süreçte yaşayan milletler ve hikayeleri, tarih boyunca Osmanlı devleti ve cumhuriyetin Yusufeli’ne bakışı, Yusufeli insanın özellikleri ve geleceğe yönelik bir takım ön görüler olmak üzere birçok başlık işlenmiş dinleyicilerinde katkılarıyla faydalı bir sohbet gerçekleşti. Katılımcıların kendi köyleri ve köylerinin tarihiyle alakalı merak ettiği birçok konuyu hocaya sorması ve konuya olan ilgileri gözden kaçmadı. Programın sonunda Başkan AYTEKİN günün anısına ve Yusufeli kültürüne yapmış olduğu katkılardan dolayı teşekkür ederek plaket takdiminde bulundu.

Her ay akademiden bir konukla devam edecek olan Yusufeli Akademi Sohbetleri, önümüzdeki aylarda da konuklarını ağırlamaya devam edecek.

PROF. DR. MUAMMER  DEMİREL KİMDİR?

1962 yılında Artvin ili Yusufeli ilçesi Çeltik düzü (Göcek) köyünde doğdu. İlkokulu köyünde, ortaokulu Artvin 50.Yıl Ortaokulu’nda, liseyi Yusufeli Lisesi’nde tamamladı. 1985 yılında Atatürk Üniversitesi Kâzım Karabekir Eğitim Fakültesi Tarih Eğitimi Bölümü’nü bitirdi. Yüksek lisans ve doktorasını İstanbul Marmara Üniversitesi Türkiyat Araştırmaları Enstitüsü’nde tamamladı.  “Birinci Dünya Harbinde Erzurum ve Çevresinde Ermeni Hareketleri”  konulu tez ile 1993 yılında doktorasını tamamladı.

1986–1987 yıllarında bir yıl kadar öğretmenlik yaptı. 1987 yılında Atatürk Üniversitesi Kâzım Karabekir Eğitim Fakültesi Tarih Eğitimi Anabilim Dalı’nda araştırma görevlisi olarak çalıştı. 1994 yılında yardımcı doçent oldu. Bu anabilim dalının bölüm olması üzerine 1995 yılından 1999 yılına kadar bölüm başkanlığı yaptı. 2003 yılında Yeni ve Yakınçağ Tarihi Doçenti oldu. 2003–2010 yılları arasında aynı fakültede Tarih Eğitimi Anabilim Dalı Başkanlığı yaptı. 2004 – 2008 yılları arasında Fakülte Yönetim Kurulu ve Fakülte Kurulu üyesi görevinde bulundu. 15 Haziran 2009 tarihinde aynı fakültede profesörlüğe atandı. 24 Haziran 2010 tarihinde Uludağ Üniversitesi Eğitim Fakültesi İlköğretim Bölümü Sosyal Bilgiler Eğitimi Ana Bilim Dalı’nda görevde bulundu. 2012-2013 tarihlerinde dekan yardımcılığı görevi yapan Demirel,12 Nisan 2015 tarihinde ise Uludağ Üniversitesi Eğitim Fakültesi Dekanlığına atandı.

Atatürk Üniversitesi Araştırma Fonu tarafından desteklenen  “Ermeni Tehcirinin Sebep ve Sonuçları” konulu proje için dokuz ay sureyle İngiltere’de arşiv ve kütüphanelerde araştırma yaptı. İngiliz Arşivleri’ndeki Ermenilerle ilgili belgelerin 1896 yılından 1920 yılına kadar olanlarının büyük çoğunluğunu aldı. Bu belgeler bir kitap olarak yayınlandı.

Yayınlanmış 11 eseri bulunan Demirel, evli ve iki çocuk babasıdır.