22 Nisan 2019
ENSAR AKADEMİ SOHBETLERİ DEVAM EDİYOR

10 Şubat 2019 92

Yusufeli Belediyesi  ve Ensar Vakfı’nın ortaklaşa düzenlediği  ve  ülkenin birçok üniversitesinde görev yapan akademisyenlerin katılımıyla  Yusufeli’nde yürütülen  Ensar Akademi Sohbetleri ,  bu ay 36. konuğunu ağırladı. Ensar Akademi’ye bu hafta  Atatürk Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Sosyoloji Anabilim Dalı’nda görev yapan Prof. Dr. Mustafa Macit konuk oldu .

Konusu: ’Geçmişten günümüze islamcı popülar kültürün değişimi’adlı sohbette Mustafa Macit; islamcılık, popülerlik, toplumsal değişim, modernite gibi kavramlar ışığında, önemli konulara değinerek analizlerde bulundu.

Mustafa Macit: “Popülar İslamcılığın temel iddası İslamı hayatın her alanında yaşanabilir kılmaktır. Türkiye’de popülar İslamcılığın yakın tarihine göz atacak olursak temel iki kültürlülük problemi ortaya çıkmaktadır. Bunlardan biri İslami kültür diğeri ise modern kültürdür. Müslümanlar ise müslüman kalarak modernleşmek yada modernleşmenin kendisini İslamileştirmek gibi çıkmazlarla karşı karşıya kalmıştır. 1990’lı yıllara kadar müslümanlar romanlarında ve kendi ideolojik tavırlarında karakterleri dava adamlığı ve esinlendikleri yer asrı saadettir. Hidayet yayınları bunun somut örneklerinden biridir. 1990’lı yıllara gelindiğinde ise siyasal İslamın yükselişiyle beraber  İslamcılar devletin bir çok kademesinde boy göstermeye başlamıştır. Bununla beraber dava adamı profili de değişmeye başlamaktadır. 2000’li yıllardan sonra ise beşeri aşkın ve modernizmin tamamen İslamileştirilmeye çalışıldığı gözükmektedir. Bunun somut  örneklerinden biri son dönemde gençler arasında ilgiyle okunan Elif Gibi Sevmek romanıdır. Din, bu kitapta beşeri aşka indirgenmekte, karşı cinse olan ilgi bir şekiLde namaz, dua, cennet gibi kavramlarla bütünleştirilmektedir. Sonuç olarak diyebiliriz ki, müslümanların modernizmle karşılaşmaları sancılı aynı zamanda da karmaşık olmuştur. Bundan sonraki süreçte İslamcı camia, ya modernizm ya müslümanlık yada hem modernizm hem müslümanlık gibi ikilemler arasında tercih yapması  gerekecektir.” dedi. Sohbetin son yarım saatinde ise konukların soru ve katkılarıyla sohbet sona erdi.

Ensar Vakfı Başkanı Miktat Küçükalkan ise gerçekleştirilen sohbetin ardından yaptığı açıklamada büyük bir gayretle sürdürdüğümüz akademik sohbetlerin gayet faydalı olduğunu dile getirdi. Konukların ilgi ve alakalarının ise kendisini mutlu ettiğini söyledi.  “Bu programların devam etmesinde desteklerini esirgemeyen Sayın Belediye Başkanımız Eyüp Aytekin’e  ayrıca teşekkür ederim” dedi.