16 Aralık 2018
“DERDİMİZ ONLARIN EMANETLERİNE SAHİP ÇIKACAK DUYARLI VE BİLİNÇLİ YENİ NESİLLER YETİŞTİRMEKTİR”

31 Temmuz 2018 196

İlçemiz 15 Temmuz Şehidi, Şehit Dursun ACAR’ın adı Yusufeli Belediyesi tarafından yapılan müzede yaşatılacak.

15 Temmuz 2016 tarihinde Ankara’nın Gölbaşı İlçesinde bulunan Özel Harekat Dairesi Başkanlığı’na yapılan hain saldırı sonucu şehit olan Polis Özel Harekat Müdürü Dursun ACAR’ın anısına şehitliğinin bulunduğu Küplüce Köyü’nde Yusufeli Belediyesi tarafından müze yaptırıldı. Müzede; 15 Temmuz akşamı Şehit Dursun Acar’ın kişisel eşyaları ve resimlerle de hayatından kesitler yer aldı. Müze tasarımını yapan İç Mimar Sümeyye Erva Aytekin, “Şehidimizin kabrinin yer aldığı Küplüce köyünde yapılan Şehit Dursun Acar Müzesi felsefesi bir anıtsal mekan oluşturmak üzerine kurulmuştur. Mekanda anıtsallığın vurgusu için brüt görünüm ve simetri tercih ederken, hakim renk olarak şehitlerimizin kanını simgeleyen Türk Bayrağı renkleri kullandık. Mekân girişinde bizleri karşılayan ‘Allah yolunda öldürülenler için "ölüler" demeyin. Hayır, onlar diridirler, fakat siz bilemezsiniz. Bakara 154 ayetiyle şehitlik mertebesinin Allah katındaki değeri vurgulanmıştır.  Odak noktası olması planlanan ve mekânı adeta bütünüyle bayrak olarak nitelendiren ay ve yıldız girişin karşısında kaide üzerine konumlandırılmıştır. Kaide aynı zamanda Dursun Acar’ın fotoğraflarının sergilendiği bir yüzey olarak kullanılmıştır. Kaidenin alın yüzeyinde şehidimizin 15 Temmuz günü şahadetine kadar yaşadıkları ifade edilmiş, hemen yan tarafında ‘Vatan Size Minnettardır.’ yazısıyla tüm şehitlerimiz için duyduğumuz minnet duygusu ifade edilmeye çalışılmıştır. Mekân ortasında çeşitli yüksekliklerde tasarlanan kaideler şehidimizin günlük, mesleki kıyafetlerinin sergilemesi için alan oluştururken, diğer iki kaideden ayrılarak tek başına oluşturulan kaide üzerinde şehidimizin aile fotoğrafı konumlandırılmış ve vatan için nelerden vazgeçtiği gösterilmeye çalışılmıştır. 15 Temmuz gecesi yaşananların insanların hafızalarında taze kalması adına yurt genelinde yaşanan olaylar kronolojik olarak duvar yüzeyinde sergilenmiştir. Duvar yüzeylerinde şehidimizin fotoğrafı, belgeler ve mesleki kıyafeti ayrıca Özel Harekat Daire Başkanlığı Şehitleri anısına da bir köşe oluşturulmuştur. Mekân atmosfer olarak şehitlerimize duyduğumuz minnettarlığı ve şehitlik makamının yüceliği vurgusu üzerine kurgulanmaya çalışılmıştır.” dedi.

Yusufeli Belediye Başkanı Eyüp AYTEKİN,  “ Türk milletinin, istiklaline ve istikbaline karşı dik duruşunun temsili olan 15 Temmuz hain darbe gecesinde şahadete yürüyen 249 Şehidimizden biri olan ilçemiz Küplüce Köyü’nden Şehit Dursun ACAR’ın anısına yaptırdığımız müzeyle şehidimizin adını yaşatıyoruz. Derdimiz onların emanetlerine sahip çıkacak duyarlı ve bilinçli yeni nesiller yetiştirmektir.” dedi.

15 Temmuz Demokrasi ve Milli Birlik Günü etkinlikleri kapsamında Artvin Valisi Ömer DOĞANAY katılımıyla açılışı yapılan Şehit Dursun ACAR Müzesi ziyaretçilerini bekliyor.

Şehit Dursun Acar Kimdir?

Şehit Dursun Acar, 26 Mayıs 1972 tarihinde Artvin ilinin Yusufeli İlçesinde dünyaya geldi. 3.Sınıf Emniyet Müdürü olan Dursun ACAR, 1993 yılında Polis Memuru olarak Erzurum ilinde göreve başladı. 1999 Yılında Komiser Yardımcılığı kursunu başarı ile tamamlayarak Trabzon, Kars, İzmir, Erzurum, Ardahan illerinde ve Özel Harekât Daire Başkanlığında Özel Harekât Polisi olarak görev yaptı.  Özel Harekât Daire Başkanlığı Hizmeti Geliştirme Şube Müdürü olarak görevli olduğu sırada Ankara ili Gölbaşı ilçesinde bulunan Özel Harekât Daire Başkanlığı’na düzenlenen hava saldırısında şehit oldu. Şehidimiz Dursun Acar,  evli ve iki kız çocuğu babasıdır.