06 Ağustos 2020
15 TEMMUZ RUHUYLA YENİDEN MEYDANLARDAYIZ

16 Temmuz 2020 72

15 Temmuz Demokrasi ve Milli Birlik Günü, 15 Temmuz Çarşamba gece Yusufeli Hükümet konağı önünde gerçekleştirilen etkinlikle anıldı.

Kuranı kerim tilavetiyle başlayan gecede 15 Temmuz şehitleri ve tüm şehitlerimiz için saygı duruşunda bulunulması ve İstiklal Marşı'nın okunmasının ardından protokol konuşmalarıyla devam etti. Programda konuşan Yusufeli Belediye Başkanı Eyüp AYTEKİN, “Sızlasa da gönüller düşenlerin yasından/Koşar adım gitmeli onların arkasından. /Kahramanlık; içerek acı ölüm tasından/İleriye atılmak ve sonra dönmemektir. Bu dizeler bize 15 Temmuz’un acı hikayesini bize anlatıyor. Bu topraklar, bedeli ağır topraklardır. 1071 Malazgirt’te bu topraklara girdiğimizden beri hep bir kavganın hep bir mücadelenin hep bir korumanın içindeyiz. Bu topraklar, canlarını feda eden gençlerimizin hikayesiyle dolu. 15 Temmuz, milletimizin mücadele ruhunu dün de bugün de taşıdığını ifade ediyor. Mustafa Kemal Atatürk’ün Gençliğe Hitabesinde, ‘Ey Türk istikbalinin evladı! İşte, bu ahval ve şerait içinde dahi vazifen, Türk istiklal ve cumhuriyetini kurtarmaktır.’ Türk istikbalinin evladı olmak, o gün, o vazife bize düştüğü anda vatan adına her şeyi yapabilmektir. Bizim kahramanlarımız da Türk istikbalinin evladı olarak Kurtuluş Savaşı’nda da 15 Temmuz’da da bu görevi cesurca yerine getirdiler. Milletimizin ve vatanımızın istikbali için analar ve babalar yiğitler büyütüyor ve o yiğitler toprağa düşüyor. Bayrağımız göklerden inmesin bu ezan dinmesin diye mücadelemizin bugün olduğu gibi bundan sonra da devam edecek. Tüm hemşerilerimin 15 Temmuz Demokrasi ve Milli Birlik Günü’nü kutluyor, şehitlerimizi rahmetle gazilerimizi minnet ve şükranla anıyorum.” dedi.

Etkinlik programında konuşan Yusufeli Kaymakamı Ömer Faruk ÖZDEMİR, “15 Temmuz bu topraklara niye sahip olduğumuzun en büyük nişanelerinden bir tanesidir. Kahramanlık ileri atılıp bir daha dönmemektir. İşte o dönmeyen yiğitleri arkamızda görüyorsunuz. Biz düşmanı cephede yenmeye alışmış bir milletiz, bize savaş açmak isteyenler bizim kim olduğumuzu unuttular.  Sayın Cumhurbaşkanımız asırlık bir uykudan uyandığımızı söylüyor. Bilge Kağan’ın, ‘Ey Türk! Titre ve kendine dön!’ haykırışına bir anda milyonlar kulak verdi. Milletimiz evet, biz bu değiliz biz bu hainleri yerin altına gömeriz dedi.

Biz dünyanın her yerinde savaşıyoruz ancak ne yazık ki Ankara da İstanbul’da da savaşmak zorunda kaldık ne mutlu ki bu savaşı ay yıldızı göklerde dalgalandıracak şekilde sonuçlandırdık ve Türk milletinin galibiyeti ile sonuçlandırdık. Eskiden annelerimiz evlatlarını askere yollarken haydi git yavrum ya şehit ol ya gazi diyordu. Biz şehit ailelerini dinlerken onlardan şu ifadeyi çok net çıkartabiliyoruz. Aslında bir gün şehit olacak diye bekliyorlar. Onlara, 15 Temmuz da şehit olmak nasip oldu. Çok taze 15 Temmuz anlata anlata bitiremeyiz. O gece yaşadıklarımız memleket sevdamızı bayrak sevdamızı hiç şüphe yok ki en net en belirgin ifade ettiğimiz gece oldu.

Sözlerimi bitirmeden önce birkaç gündür yaşamış olduğumuz afetlerden dolayı geçmiş olsun diliyorum. Sel felaketinde vefat eden ailemize rahmet yakınlarına sabırlar diliyorum. Yusufeli zor bir coğrafya Yusufeli zor bir memleket inşallah rabbim bizleri böyle felaketlerden korur.” dedi.